Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν απλή εξέταση ούρων που εντοπίζει την παρουσία επικίνδυνων θρόμβων στους πνεύμονες με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με την εξέταση αίματος.

Ο ερευνητής, Dr. Timothy Fernandes, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι το κύριο πλεονέκτημα του τεστ είναι ότι δεν είναι επεμβατικό και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να δίνει σύντομα την απάντηση.

Η εξέταση μετρά τα επίπεδα του ινωδοπεπτιδίου Β (FPB), το οποίο απελευθερώνεται όταν δημιουργείται ένας θρόμβος.
Οι γιατροί επι του παρόντος χρησιμοποιούν εξέταση αίματος για τον εντοπισμό των θρόμβων, η οποία ερευνά για την πρωτεΐνη D-dimer, που εμφανίζεται στο αίμα, καθώς αρχίζει να διαλύεται ο θρόμβος.

Η νέα εξέταση είναι μη επεμβατική και πιο ακριβής σε σχέση με την εξέταση D-dimer, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η εξέταση ούρων μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του θρόμβου, που αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα έναντι του τεστ D-dimer.

Το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας και της απόδοσης του τεστ, δήλωσε ο Fernandes.

Ειδικός σημείωσε ότι ένα καλύτερο τεστ για τον εντοπισμό θρόμβων στους πνεύμονες μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική εξέλιξη.
Ο Fernandes έκανε τη δοκιμή σε ούρα 344 ασθενών που έλαβαν μέρος στην έρευνα Pulmonary Embolism Diagnosis Study.
Όταν εξέτασαν τα ούρα για ύπαρξη συγκεντρώσεων FPB, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα ήταν το ίδιο ευαίσθητα με αυτά της εξέτασης D-dimer, αλλά ήταν πιο συγκεκριμένα.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Thoracic Society στο Σαν Ντιέγκο. ‘Ερευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ