Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Dr. Francis Boscoe του New York Cancer State Registry, δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα στο περιοδικό ‘’Cancer.’’

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο με την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας. Το 2011 το Medical News Today ανέφερε έρευνα του University of California Davis, που υπέδειξε ότι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα έχουν κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, που είχαν όγκους οι οποίοι διαγνώστηκαν μεταξύ 2005 και 2009.
‘Ολοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση το επίπεδο φτώχειας την περίοδο της διάγνωσης.

Αν και τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και της εμφάνισης καρκίνου έδειξαν σχέση μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και του είδους του καρκίνου.
Από τα 39 είδη που αξιολογήθηκαν, 32 σχετίστηκαν με τη φτώχεια- 14 ήταν πιο συχνά σε περιοχές με υψηλή φτώχεια, ενώ 18 ήταν πιο συχνά σε περιοχές με χαμηλή φτώχεια.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη καρκίνου, όπως το σάρκωμα Καπόζι και ο καρκίνος του ήπατος, του πέους, του τραχήλου και του λάρυγγα ήταν πιο συχνοί στις φτωχότερες περιοχές. ‘Αλλοι καρκίνοι, όπως του θυρεοειδούς, των όρχεων, το μελάνωμα και του δέρματος ήταν πιο πιθανό να εμφανίζονται στις πλουσιότερες περιοχές.

Εστιάζοντας πιο κοντά, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι καρκίνοι που σχετίζονταν με φτωχότερες περιοχές είχαν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αλλά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ καρκίνοι που σχετίζονταν με πλουσιότερες περιοχές είχαν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης αλλά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Η Dr. Boscoe, δήλωσε ότι όσον αφορά τον καρκίνο οι φτωχοί είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ οι πλούσιοι είναι πιθανότερο να πεθάνουν με τη νόσο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρουσίασαν αυτό που αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και εμφάνισης καρκίνου στις ΗΠΑ.

 

Πηγές:
‘’Cancer.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;