Η κατανάλωση κατεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή θνησιμότητας στους άντρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Circulation: Heart Failure'', ερευνητές ανέλυσαν 37.035 υγιείς άντρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, στο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης. Η έρευνα παρακολούθησε τους άντρες από το 1998 έως το 2010. Κατά τη διάρκειά της, 2.891 άντρες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια και 266 πέθαναν από αυτήν.

‘Αντρες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν το περισσότερο κατεργασμένο κρέας- 75 γρ. την ημέρα- είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με άντρες που κατανάλωσαν 25 γραμμάτια ή λιγότερο.
‘Αντρες που κατανάλωναν το περισσότερο κατεργασμένο κρέας είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με άντρες που κατανάλωναν το λιγότερο.

Επιπλέον, για κάθε αύξηση 50 γρ. την ημέρα, κατεργασμένου κρέατος-ισοδύναμο με 2 επιπλέον φέτες ζαμπόν-ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται κατά περίπου 8% και ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 38%.

Δεν φάνηκε σχέση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου σε άντρες που κατανάλωναν μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας.
Η ερευνήτρια, Joanna Kaluza, του Warsaw University of Life Sciences, στην Πολωνία, δήλωσε ότι για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών νόσων θα πρέπει να αποφεύγει το κατεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή και να περιορίζει την ποσότητά του σε μια έως δυο μερίδες την εβδομάδα ή λιγότερο.

Αντίθετα, προτείνει διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και αύξηση των μερίδων ψαριού.

 

Πηγές:
''Circulation: Heart Failure''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό