Νέα έρευνα για τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιοπάθειας, ανακάλυψε ότι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σημαντικά καρδιακά προβλήματα αν έχουν μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Στα καρδιακά προβλήματα περιλαμβάνονται ο θάνατος από καρδιοπάθεια, οι καρδιακές προσβολές και μέθοδοι διάνοιξης αρτηριών.

Και η κατάθλιψη και η καρδιοπάθεια είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστούν σε γυναίκες.

Ερευνητές από το Emory University στην Atlanta, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''Journal of the American Heart Association'', ανακάλυψαν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.235 ανθρώπους με γνωστή ή εικαζόμενη καρδιακή προσβολή, που προγραμματίστηκε να υποβληθούν σε στεφανιαία αγγειογραφία. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για τα συμπτώματα κατάθλιψης και παρακολουθήθηκαν και πάλι 3 χρόνια αργότερα.

Στους συμμετέχοντες, ποσοστό 34% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν τα 62,5 χρόνια.
‘Εχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες για καρδιοπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ακόλουθα.

Σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω, για κάθε αύξηση 1 μονάδας στα συμπτώματα κατάθλιψης υπήρχε σχετιζόμενη αύξηση 7% στην παρουσία καρδιοπάθειας

Αν γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω είχαν μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη είχαν 2.17 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή να υποβληθούν σε μέθοδο διάνοιξης αρτηρίας κατά τη διάρκεια τη έρευνας.
Αν γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω είχαν μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη είχαν 2,45 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο κατά τα διάρκεια της έρευνας.
Σε γυναίκες και άντρες μεγαλύτερης ηλικίας τα συμπτώματα κατάθλιψης δεν προέβλεπαν την παρουσία καρδιοπάθειας.

Ο ερευνητής, Dr. Amit Shah, του Emory University, εστιάζει στον κίνδυνο που εμφανίζουν οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω. Γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι περισσότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, επομένως αυτός μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας από τους κρυμμένους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες πεθαίνουν σε δυσανάλογα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τους άντρες μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Η ερευνήτρια, Dr. Viola Vaccarino, σημειώνει ότι τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις της Αμερικανικής ‘Ενωσης Καρδιολόγων, του 2008, ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσημα να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται ο διαβήτης ή η υπέρταση.

Σημειώνει ότι αν και οι κίνδυνοι και τα οφέλη της εξέτασης ρουτίνας για κατάθλιψη είναι ακόμα ασαφή, η έρευνα υποδεικνύει ότι νέες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από ειδική προσοχή.

Ο Dr. Shah δήλωσε ότι όλοι οι άνθρωποι- και ιδιαίτερα οι νεότερες γυναίκες-χρειάζεται να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη καθαυτή αποτελεί λόγο να λάβει κάποιος δράση, αλλά η γνώση ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θνησιμότητας θα πρέπει να κινητοποιήσει ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια.

 

Πηγές:
''Journal of the American Heart Association''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο