Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, έχει διαπιστώσει ότι οι διαφορές στην ποιότητα διατροφής αλλά και στην υγεία των μητέρων ευθύνονται για τα διαφορετικά μεγέθη των νεογέννητων και όχι η φυλή, όπως πίστευαν οι επιστήμονες παλαιότερα.
Το 2010 περίπου 32,4 εκ. μωρά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος - που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% του συνόλου των παγκόσμιων γεννήσεων ζωντανών βρεφών - γεννήθηκαν υποσιτιζόμενα.

Το μέγεθος κατά τη γέννηση είναι ύψιστης σημασίας για την υγεία, καθώς τα μικρά μωρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου στη νηπιακή και παιδική ηλικία. Υπάρχουν επίσης σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, όπως η εμφάνιση διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής νόσου.
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του μέσου μεγέθους των βρεφών που γεννιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι η εθνικότητα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μωρών στη μήτρα και το μέγεθός τους όταν γεννιούνται.

Πλέον όμως οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα μωρά έχουν "ίσες ευκαιρίες υγιούς ανάπτυξης" αν η περίθαλψη και η υγεία των μητέρων είναι καλή.

Η μελέτη INTERGROWTH-21st εξέτασε σχεδόν 60.000 κυήσεις από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία, το Ομάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανάπτυξη των οστών των εμβρύων στη μήτρα με τη χρήση υπερήχων. Επίσης μέτρησαν το ύψος και την περίμετρο της κεφαλής των μωρών κατά τη γέννηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φροντίδα που παρέχεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του εκπαιδευτικού και διατροφικού επιπέδου, αλλά και της κατάστασης της υγείας των μητέρων παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο μέγεθος των βρεφών από ό,τι η φυλή ή η εθνικότητα.

Αν αυτοί οι παράγοντες είναι εξίσου καλοί, τονίζουν οι ερευνητές, τα μωρά έχουν ίσες ευκαιρίες υγιούς ανάπτυξης στη μήτρα και μελλοντικής καλής υγείας.
Ο Καθηγητής Jose Villar του Τμήματος Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνει: "Προς το παρόν δεν είμαστε όλοι ίσοι κατά τη γέννηση. Αλλά μπορούμε να είμαστε".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;