Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή David J. Creswell της συγκεκριμένης μελέτης όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν πρακτικές διαλογισμού για τη μείωση του στρες. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πόσο χρόνο θα πρέπει να διαλογιζόμαστε για να μειώσουμε το στρες και να απολαύσουμε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, ο D. Creswell και οι συνεργάτες του επεδίωξαν να μάθουν πόσος ακριβώς χρόνος απαιτείται προκειμένου να νοιώσει κανείς διαφορά στα επίπεδα του στρες. Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές υπέβαλαν δύο ομάδες συμμετεχόντων σε μια σειρά από τεστ, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές τεχνικές.

Η μια ομάδα που αποτελούνταν από 31 συμμετέχοντες διδάχθηκαν μια πρακτική διαλογισμού γνώσης και συναίσθησης (mindfulness meditation) και την εξάσκησαν για 25 λεπτά επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η συναίσθηση έχει περιγραφεί από τον Jon Kabat-Zinn -ιδρυτή του προγράμματος γνώσης και συναίσθησης για τη μείωση του στρες (MBSR) στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης- ως η επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών αισθήσεων και του γύρω περιβάλλοντος ανά πάσα στιγμή. Όπως αναφέρει, όταν εξασκούμε τη συγκεκριμένη πρακτική διαλογισμού οι σκέψεις συντονίζονται σε αυτό που αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή, αντί να ανατρέχουμε στο παρελθόν ή να φανταζόμαστε το μέλλον.

Στην άλλη ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 35 άτομα, ανατέθηκε να αναλύουν ποίηση - μια φαινομενικά χαλαρωτική εργασία, ανάλογα βέβαια με την προτίμηση κάποιου για τη λογοτεχνική ανάλυση.

Μετά από τρεις ημέρες προετοιμασίας, δόθηκε στους συμμετέχοντες να επιλύσουν δύσκολα μαθηματικά και λογικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν τα επίπεδα του άγχους των συμμετεχόντων, οι οποίοι πρόσφεραν δείγματα σιέλου ώστε οι ερευνητές να μετρούσαν τα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που απελευθερώνεται για να βοηθήσει το σώμα να χειριστεί καταστάσεις υψηλού άγχους.

Ο D. Creswell και οι υπόλοιποι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του διαλογισμού μπορούσαν να χειριστούν το άγχος ευκολότερα. Ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι κατά τη διάρκεια των τεστ από ό,τι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα της ανάλυσης ποίησης. Αλλά παραδόξως, όσοι διαλογίζονταν είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

«Όταν αρχικώς μαθαίνεις πρακτικές γνώσης και συναίσθησης θα πρέπει να “δουλέψεις” νοητικά πάνω σ’αυτό - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου εργασίας», ανέφερε ο Creswell. «Και, αυτές οι δραστικές γνωστικές προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια λιγότερο αγχωτική αίσθηση, αλλά μπορεί επίσης να έχουν ένα φυσιολογικό κόστος: την υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: Επιτροπή για διερεύνηση των παρενεργειών από τον εμβολιασμό κατά της CoViD
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]