Η γνωστή ως ακραία παχυσαρκία (κατηγορία 3) έχει δεκαπλασιαστεί στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και πλήττει σήμερα το 6% του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την ομάδα αντιπροσώπευαν το 20% των συνολικών κατά κεφαλήν δαπανών για υγειονομική περίθαλψη το 2000.
Όμως, επειδή η κατηγορία 3 ήταν σπάνια μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι μελέτες είχαν περιορισμένο δείγματα για τον υπολογισμό των επιπτώσεών της στη θνησιμότητα των ανθρώπων με αυτού του είδους την παχυσαρκία.

Στη νέα αυτή μελέτη, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία από 20 προοπτικές μελέτες.
Οι ερευνητές εξαίρεσαν συμμετέχοντες που κάπνιζαν στο παρελθόν ή είχαν ιστορικό χρόνιας νόσου. Οι εναπομείναντες ήταν 9.564 ενήλικες που ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι κατηγορίας 3 και 304.011 ενήλικες με φυσιολογικό βάρος. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για συνολικά 30 χρόνια.

Η ανάλυση δείχνει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας (θάνατοι ανά 100.000 άτομα ανά έτος) ήταν 856 παχύσαρκοι άνδρες κατηγορίας 3 και 663 παχύσαρκες γυναίκες της ίδιας κατηγορίας. Αντίθετα, τα ποσοστά θνησιμότητας για τους φυσιολογικού βάρους άνδρες και γυναίκες ήταν 346,7 και 280,5, αντίστοιχα.

Για τους παχύσαρκους συμμετέχοντες κατηγορίας 3, βρέθηκε ότι ο κύριος παράγοντας που αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας ήταν η καρδιακή νόσος, ακολουθούμενος από τον καρκίνο και το διαβήτη. Ο κίνδυνος θανάτου από αυτές αλλά και άλλες ασθένειες αυξανόταν με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα, όσοι είχαν ΔΜΣ μεταξύ 40 και 59 kg/m2 έζησαν κατά 6,5 έως 13,7 χρόνια λιγότερο.

Αλλά οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι οι μελέτες που αναλύθηκαν είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε τρεις χώρες και έτσι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για όλους τους πληθυσμούς. Επίσης, επειδή χρησιμοποίησαν το κατά δήλωση των συμμετεχόντων ύψος και το βάρος τους για τον υπολογισμό του ΔΜΣ, και επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε κανένας άλλος τρόπος μέτρησης της παχυσαρκίας, οι ερευνητές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι υπολογισμοί ήταν απολύτως ακριβής.

Παρά το γεγονός αυτό, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας κατηγορίας 3 και ενός σημαντικά αυξημένου ποσοστού θνησιμότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024