Ελπίδες για ουσιαστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω του ελέγχου των καύσεων, δίνει μια πρόσφατη κλινική δοκιμή της φαρμακευτικής εταιρίας Rhythm, που αξιολόγησε την επίδραση της ουσίας RM-493, (αγωνιστής του υποδοχέα μελανοκορτίνης 4 -MC4R), στις καύσεις σε παχύσαρκα άτομα. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η RM-493 αύξησε την κατανάλωση ενέργειας σημαντικά. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την Monica Skarulis, MD, ερευνήτρια στο στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), κατά την κοινή συνεδρίαση της Διεθνούς Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ICE / ENDO 2014) στο Σικάγο.

"Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μελέτη που εξετάζει την υπόθεση ότι ο MC4R αγωνιστής αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη," δήλωσε η Μ. Skarulis. Και συμπλήρωσε: "Η επίδραση του φαρμάκου, ήταν σημαντική σε βραχεία θεραπεία και έχει τη δυνατότητα να είναι κλινικά σημαντική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας".

Είναι γνωστό βάσει επιστημονικών στοιχείων, ότι κατά τη διάρκεια δίαιτας απώλειας βάρους, το σώμα προσπαθεί να επανακτήσει το βάρος, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Στην πραγματικότητα, οι μεταβολές του μεταβολικού ρυθμού μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Κατά συνέπεια, προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με μείωση της πρόσληψης τροφής και παράλληλα αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την θεραπεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rhythm Keith Gottesdiener δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν συναρπαστική κλινική υποστήριξη για τους μηχανισμούς που υποβόσκουν ώστε το RM-493 να είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους όπως διαπιστώσαμε στις προκλινικές μελέτες. Είναι γνωστό ότι ο υποδοχέας MC4 διαμορφώνει το βάρος μέσω ενός συνδυασμού επιδράσεων στην ομοιόσταση πρόσληψης τροφής και ενέργειας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η χορήγηση ενός υποψηφίου προϊόντος MC4 απέδειξε ουσιαστική επίδραση στην ενεργειακή κατανάλωση σε παχύσαρκους ασθενείς».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας