Σε ένα πείραμα, 56 ενήλικες περπάτησαν μια απόσταση 1,4 μιλίων. Ειπώθηκε, σε μερικούς απ’ αυτούς, ότι θα έκαναν μια βόλτα για άσκηση και στους υπόλοιπους ότι θα έκαναν μια γραφική βόλτα. Οι συμμετέχοντες γευμάτισαν μετά τον περίπατο. Η πρώτη ομάδα έφαγε 35% περισσότερη πουτίγκα σοκολάτας για επιδόρπιο από ό,τι η δεύτερη ομάδα, οι συμμετέχοντες στην οποία αντιμετώπισαν το περπάτημα σαν μια όμορφη βόλτα.

Σε ένα άλλο πείραμα, 46 ενήλικες έλαβαν απογευματινό σνακ μετά το περπάτημα. Σε όσους ειπώθηκε ότι ήταν μια βόλτα για άσκηση έλαβαν 124% περισσότερες θερμίδες από γλυκά, συγκριτικά με εκείνους στους οποίους ειπώθηκε ότι ήταν μια όμορφη βόλτα.

«Αντιμετωπίζοντας το περπάτημα σαν άσκηση τους έκανε λιγότερο ευτυχισμένους και περισσότερο κουρασμένους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Carolina Werle, καθηγήτρια στο Grenoble Ecole de Management της Γαλλίας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν προγράμματα άσκησης κερδίσουν βάρος επειδή ανταμείβουν τον εαυτό τους με υπερκατανάλωση τροφής μετά από την προπόνηση, τόνισε η C. Werle.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να κάνουν ευχάριστη την άσκηση, σύμφωνα με τον Brian Wansink, διευθυντή του Cornell Food and Brand Lab και επίσης συγγραφέα της μελέτης.

"Κάντε ό,τι μπορείτε για να μετατρέψετε την άσκηση σε διασκέδαση. Παίξτε μουσική, παρακολουθήσετε ένα βίντεο, ή απλά να είστε ευγνώμονες που “δουλεύετε” έξω, αντί να εργάζεστε στο γραφείο. Οτιδήποτε σας κάνει να χαμογελάτε είναι πιθανό να σας κάνει να τρώνε λιγότερο", συμβουλεύει.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Marketing Letters .

Πηγές:
Πανεπιστημίο Cornell

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα