Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συχνότερα όταν οι άνδρες διανύουν την 7η ή 8η δεκαετία της ζωής τους. Πολλοί καρκίνοι του προστάτη είναι αργής ανάπτυξης και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες που διαγιγνώσκονται με πρώιμου σταδίου καρκίνο του προστάτη χάνουν τη ζωή τους από άλλες αιτίες και όχι εξαιτίας αυτής της νόσου.
Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία είναι πιθανό να πεθάνουν εξ αυτού του λόγου, επειδή ο όγκος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

«Η πρώιμη έναρξη του καρκίνου του προστάτη τείνει να είναι επιθετική, πλήττοντας άνδρες στην ακμή της ζωής τους. Αυτοί οι ταχέως αναπτυσσόμενοι όγκοι σε νεαρούς άνδρες θα μπορούσαν να διαφύγουν της εξέτασης, διότι το χρονικό διάστημα πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα είναι περιορισμένος», αναφέρει η Kathleen A. Cooney, MD, Καθηγήτρια Παθολογίας και Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Η νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Reviews: Urology, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με πρώιμη έναρξη του καρκίνου του προστάτη είχαν περισσότερες γενετικές παραλλαγές από τους άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική συμβουλευτική ή η αυξημένη παρακολούθηση των νεότερων ανδρών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων διατρέχει δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Πηγές:
Πανεπιστημίο του Michigan

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]