Το Τ. gondii είναι ένα μονοκύτταρο παράσιτο που βρίσκεται στο έντερο κάθε θερμόαιμου ζώου, αν και ιδανικό περιβάλλον του είναι το έντερο της γάτας. 

Η μόλυνση απ’ αυτό μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μισοψημένου, μολυσμένου κρέατος, μολυσμένου νερού και από την επαφή με περιττώματα γάτας που περιέχουν T. gondii, το οποίο μπορεί να συμβεί κατά τον καθαρισμό της άμμου της γάτας, για παράδειγμα.

Το T. gondii μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου γρίπης και μυϊκούς πόνους. Σοβαρές μορφές της νόσου - συχνότερες σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα - μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο, τα μάτια ή οργανικές βλάβες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί με Τ. gondii δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της τελευταίας μελέτης - μεταξύ των οποίων οι David J. Bzik, PhD, και Barbara Fox της Ιατρικής Σχολής Geisel του Dartmouth College - ήδη γνώριζαν ότι το T. gondii έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εξηγούν ότι, όταν το παράσιτο εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, παράγονται κύτταρα που καταπολεμούν αποτελεσματικά τον καρκίνο - όπως τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι αν και ο καρκίνος μπορεί να ‘κλείσει” το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το T. gondii μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνησή του.

Μεταλλαγμένο παράσιτο T. gondii : ο υπερήρωας που σταματά την πρόοδο του καρκίνου

Από τη στιγμή που το T. gondii αναπαράγεται μέσα στο σώμα, προκειμένου να εξαπλωθεί, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι ασφαλές να εισαχθούν ζωντανά στελέχη του παρασίτου σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι θα έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο παράσιτο Τ. gondii - που ονομάζεται "cps" - που δεν είναι σε θέση να αναπαραχθεί, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, το καθιστά ασφαλές. Σύμφωνα με τον D. Bzik, οι επιθετικοί καρκίνοι είναι σαν γρήγορα κινούμενα τρένα. «Το Cps είναι ένας μικροσκοπικός αλλά πολύ ισχυρός ήρωας που πιάνει τα ακυβέρνητα τρένα, σταματά την εξέλιξή τους και τα συρρικνώνει μέχρι να εξαφανιστούν».

Στις δοκιμές το εμβόλιο cps σε μοντέλα ποντικών με επιθετικό μελάνωμα και καρκίνο των ωοθηκών, τα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Ο D. Bzik ανέφερε το εμβόλιο αυτό προσφέρει εκπληκτικώς αποτελεσματική ανοσοθεραπεία έναντι των καρκίνων, από οτιδήποτε άλλο μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ακόμη και να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή.

Επισημαίνουν δε ότι πριν το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οι ερευνητές χρειάζεται να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που “κρύβονται” πίσω από αυτό. Ωστόσο, ισχυρίζονται ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να αποτελεί «απίστευτη υπόσχεση» για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα