Για να ερευνήσουν πώς το βάρος της μητέρας μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά, ο Dr. Erick Forno, επίκ. καθηγητής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Πίτσμπουργκ και οι συνεργάτες του επανεξέτασαν 14 προηγούμενες μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 100.000 ζεύγη μητέρας - παιδιού.

«Βρήκαμε ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με φυσιολογικό βάρος, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 20-30% περισσότερες πιθανότητες άσθματος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Forno.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με περίπου 16% αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. «Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν μελέτες που αξιολόγησαν το άσθμα σε διαφορετικά χρονικά σημεία της παιδικής ηλικίας, από λίγο πάνω από πρώτο έτος της ηλικίας τους έως και 16 ετών», διευκρίνισε ο Dr.Forno.

Παρά το γεγονός ότι η ανασκόπηση περιέλαβε περισσότερες από 12 παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ του βάρους της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον κίνδυνο του παιδιού για άσθμα, δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι το βάρος της μητέρας είναι η άμεση αιτία του παιδικού άσθματος.
Μπορούν να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, σημείωσε. "Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι η παχυσαρκία οδηγεί μερικές φορές σε φλεγμονή που μπορεί να συμβάλει σε διαβήτη ή καρδιακή νόσο, και ίσως αυτή η φλεγμονή στη μητέρα να επηρεάζει με κάποιο τρόπο τους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του μωρού», επεσήμανε ο Dr. Forno.

Ή ίσως ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν οι μητέρες μέσω της υγιεινής διατροφής μπορεί να προστατεύσει τους απογόνους της από άσθμα, ή μπορεί να εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες της μητέρας που προδιαθέτουν τόσο για παχυσαρκία (την ίδια) όσο και για άσθμα στο παιδί, πρόσθεσε. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός όλων αυτών.

Ο Dr. Forno τόνισε ότι είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, ειδικά αν προσπαθούν να γίνουν μητέρες.

Η έκθεση δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση Αυγούστου του περιοδικού Pediatrics.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο άσθματος. Και, μεταξύ των παιδιών με άσθμα, η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου.

Πηγές:
Περιοδικό Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας