Η μελέτη, που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου CDC για τις στατιστικές υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 76% των υπέρβαρων αγοριών και κοριτσιών πιστεύει ότι έχει "σχετικά σωστό βάρος", ενώ περίπου το 42% των παχύσαρκων παιδιών θεωρεί ότι το βάρος του είναι “περίπου σωστό”.

Παρά το γεγονός ότι νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εκτεταμένο και οι κίνδυνοι για την υγεία όλο και πιο εμφανείς.

«Βλέπω όλο και νεότερους ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο μου με οστεοαρθρίτιδα από το βάρος», εξήγησε ο Δρ. Daniel Neides, διευθυντής Ιατρικής στο Wellness Institute στην Cleveland Clinic. «Όταν ήμουν στην ιατρική σχολή δεν μαθαίναμε για παιδιά με τέτοια προβλήματα».

Η μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά των μειονοτήτων και εκείνων που προέρχονται από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα - δημογραφικές ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων - ήταν πιθανότερο να υποτιμούν το βάρος τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην αντιλαμβάνονται σωστά το βάρος τους.

«Καθώς η χώρα μας γίνεται βαρύτερη, τα παιδιά δεν το θεωρούν απαραίτητα μη φυσιολογικό» δήλωσε ο D. Neides, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σύμφωνα με την Neda Sarafrazi, διατροφική επιδημιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η σωστή αντίληψη ενός παιδιού για το βάρος του είναι σημαντική προκειμένου να το παροτρύνει για αλλαγές στη συμπεριφορά - όπως το να τρώει υγιεινά και να ασκείται περισσότερο. «Τα παιδιά που δεν έχουν σωστή αντίληψη του βάρους τους δεν λαμβάνουν μέτρα για να χάσουν βάρος», δήλωσε.

Αλλά η Marlene Schwartz, ψυχολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Rudd για την Πολιτική Τροφίμων και Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, προειδοποιεί για τους κινδύνους της προσέγγισης αυτής. «Η ντροπή είναι φρικτό κίνητρο», δήλωσε, καθώς πιστεύει ότι η εκπαίδευση και η ενθάρρυνση είναι πιο αποτελεσματικές στο να εμπνεύσει υγιείς αλλαγές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας