Το γνωστό αναλγητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση των πόνων στην πλάτη και τον αυχένα, η παρακεταμόλη, δεν θεωρείται, σύμφωνα με μελέτη, δραστικό για τους ασθενείς που πάσχουν από οξεία οσφυαλγία. Αυτό προκύπτει μετά από κλινική μελέτη που έγινε για λογαριασμό του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού «Lanset». Ο χρόνος ανακούφισης από τους πόνους δεν μειώθηκε συγκριτικά με το placebo. Eπίσης δεν βελτιώθηκαν ούτε η ένταση του πόνου και η έκταση της παρεμβολής, ούτε η ποιότητα του ύπνου αλλά και γενικότερα της ζωής. Οι οξεία οσφυαλγία δεν αντιδρά πάντα θετικά στην φαρμακευτική θεραπεία.

Η παρακεταμόλη προτιμάται συνήθως γιατί ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είναι περισσότερο συμβατή και ταυτόχρονα αποφεύγεται ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ωστόσο σε μια προηγούμενη μετα-ανάλυση, ο Christopher Maher από το George Institute for Global Health στο Σύδνεϋ, έκανε σαφές ότι σε επτά μελέτες με 676 συμμετέχοντες, η παρακεταμόλη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Εκτός από αυτό, όλες οι μελέτες είχαν μεθοδολογικά λάθη. Το επιστημονικό team αποφάσισε τότε να διεξάγει μια άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη, με χορηγούς της αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και την GlaxoSmithKline Αυστραλίας, η οποία παρείχε και τα φάρμακα. Στην έρευνα συμμετείχαν 1643 ασθενείς με οξεία οσφυαλγία, που ξεκίνησε κατά μέσο όρο δέκα μέρες πριν. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο κουτιά φάρμακα. Από το ένα έπαιρναν κάθε έξι – οκτώ ώρες δύο δισκία.

Το άλλο ήταν για έκτακτη περίπτωση, αν ο πόνος δεν υποχωρούσε. Από αυτό το κουτί μπορούσαν να πάρουν ένα ή δύο δισκία αλλά όχι περισσότερα από οκτώ, με χρονική απόσταση τέσσερις έως έξι ώρες. Αυτό που δεν ήξεραν οι ασθενείς ήταν ότι για το ένα τρίτο αυτών περιλαμβάνονταν δισκία για κανονική χρήση παρακεταμόλης (665 mg καθυστερημένης απέκκρισης), στη δεύτερη ομάδα δισκία μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και στην τρίτη ομάδα όλα τα δισκία ήταν placebo. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο χρόνος για την ανάκαμψη από τον πόνο, που ορίζεται ως ένταση του πόνου από 0 ή 1 σε μια κλίμακα 10 σημείων. Αυτό τον στόχο τον έφτασε - μετά από δώδεκα εβδομάδες παρακολούθησης και στις τρεις ομάδες – το 85% των ασθενών, κάτι που αναμενόταν βάσει του κατά κανόνα αυτοπεριοριστικού χαρακτήρα της οξείας οσφυαλγίας. Αυτό που εξέπληξε όμως το επιστημονικό team ήταν ότι η ανακούφιση από τον πόνο ήλθε το ίδιο γρήγορα και στις τρεις ομάδες ασθενών.

Μετά από κατά μέσο όρο 16 – 17 μέρες όλοι οι ασθενείς έπαψαν να πονούν. Η ωφέλεια πάντως από την λήψη της παρακεταμόλης δεν αποδείχθηκε. Οι ασθενείς αξιολογούσαν καθημερινά τον πόνο καταγράφοντας την εμπειρία τους σε ένα ημερολόγιο πόνου. Και στις τρείς ομάδες δεν υπήρχε διαφορά και η παρακεταμόλη δεν ήταν σε καμία περίπτωση καλύτερη από το εικονικό φάρμακο placebo.

Σύδνεϋ

Πηγές:
'Ärzteblatt'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD