Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που αρχίζει σύντομα μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται ασφαλής και μειώνει ορισμένους δείκτες  κινδύνου για καρδιοπάθεια, ενώ περιορίζει σημαντικά τις εξάψεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Annals of Internal Medicine''.

Η χρήση των φαρμάκων ορμονικής υποκατάστασης μειώθηκε σημαντικά μετά το 2002, όταν έρευνα ανακάλυψε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη νέα έρευνα, ερευνητές σε 9 ακαδημαϊκά κέντρα επέλεξαν 727 υγιείς γυναίκες ηλικίας 42 έως 58 ετών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση τα τελευταία 3 χρόνια.

‘Οι γυναίκες έλαβαν είτε ορμονική θεραπεία, είτε οιστρογόνα από το στόμα, είτε επίθεμα οιστρογόνων είτε placebo.
‘Οσες λάμβαναν ενεργά οιστρογόνα, επίσης λάμβαναν ένα είδος προγεστερόνης, αν είχαν μήτρα, για να προστατευτούν από τον καρκίνο της μήτρας.

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σπάνια στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, επομένως η έρευνα εξέτασε δείκτες καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά από 4 χρόνια δεν υπήρχε αλλαγή στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες ή ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία, στην ομάδα των οιστρογόνων ή του placebo.

 

Πηγές:
''Annals of Internal Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]