Ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε κίνδυνο άνοιας μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσουν τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης τους υιοθετώντας υγιεινό τρόπο ζωής, υποδεικνύει νέα έρευνα από τη Φινλανδία.

Ηλικιωμένοι που άρχισαν να τρώνε σωστά, να ασκούνται, να παίζουν εγκεφαλικά παιχνίδια και να κοινωνικοποιούνται πιο συχνά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και επίλυσης προβλημάτων σε σχέση με ανθρώπους που διατηρούσαν τις συνήθειές τους.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι καθεμία από τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να καταπολεμήσει την άνοια. Ωστόσο πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δοκιμάζει τα παραπάνω ευρήματα, δήλωσε ο Keith Fargo, του Alzheimer's Association.

Ο Fargo δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει έντονα ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μειώνει τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.260 ανθρώπους ηλικίας 60 έως 77 ετών, που αντιμετώπιζαν κίνδυνο για άνοια και νόσο του Alzheimer.
Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν διατροφικές οδηγίες, έκαναν σωματική άσκηση, εκπαίδευση του εγκεφάλου, κοινωνικές δραστηριότητες και έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια. Οι υπόλοιποι μισοί έλαβαν τις συνήθεις συμβουλές υγείας.

Δυο χρόνια αργότερα η ομάδα που υπέστη αλλαγές στον τρόπο ζωής είχε σημαντικά καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης, ασκήσεις επίλυσης προβλημάτων και κουΐζ γρήγορης σκέψης.

Μόνο περίπου το 11% των συμμετεχόντων παραιτήθηκε μετά από 2 χρόνια-σημάδι ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ήταν τόσο επαχθείς.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Alzheimer's Association International Conference της Κοπεγχάγης.

Η Dr. Gisele Wolf-Klein, του North Shore-LIJ Health System στο New Hyde Park, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι- όπως φαίνεται -η τακτική πνευματική και κοινωνική άσκηση του εγκεφάλου τον διατηρεί πιο έξυπνο. Η διατροφή και η άσκηση βοηθούν στον έλεγχο προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Ταυτόχρονα ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν αποτελεί εγγύηση αποφυγής της νόσου, δήλωσε η Wolf-Klein.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη