Θα βάλω κιλά αν κόψω το κάπνισμα! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το επιχείρημα αυτό, προβάλλεται από πολλούς καπνιστές και καπνίστριες στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να εξακολουθήσουν να καπνίζουν. Η αλήθεια είναι ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι έωλο και ότι τελικά και αυτό το τελευταίο "προπύργιο" αμφισβητείται.

Σύμφωνα με έρευνα - ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια- από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα πριν τα 40 τους χρόνια, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Και όχι μόνο κερδίζουν χρόνια αλλά μπορεί το κόψιμο του τσιγάρου να μην προσθέσει ούτε ένα κιλό στην σιλουέτα τους. Μπορεί οι στατιστικές να εμφανίζουν ότι το 80% των καπνιστών που διακόπτει το κάπνισμα παίρνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά κιλά κατά μέσο όρο, αλλά πανεπιστημιακές μελέτες απέδειξαν ότι η αύξηση του βάρους δεν συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί, συνδέουν την αύξηση του βάρους στην αλλαγή του μεταβολισμού, την έντονη όρεξη ή τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Όμως η ερμηνεία αυτή πλέον αμφισβητείται.

Eρευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης μελέτησαν τις αλλαγές στο βάρος πρώην καπνιστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οφείλονται κυρίως σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εντερική χλωρίδα τους. Πρόκειται για ένα βακτήριο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων από το ερευνητικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, προκαλούν δυσλειτουργίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η χημική διεργασία φαίνεται να είναι λοιπόν, σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα, η αιτία της μεγάλης κοιλιάς, που εμφανίζουν ξαφνικά, και συχνά, πολλοί πρώην καπνιστές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό -κατά τα λοιπά- τρόπο ζωής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει κιλά αλλά σίγουρα ...χαρίζει χρόνια. Και πόσα; Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επέλεξαν μεταξύ του 1996 και του 2001 περίπου 1,2 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία τις οποίες και παρακολουθούσαν για συνολικά 10 χρόνια, μέχρι το 2011. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα διακόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα