Οι ερευνητές, από το Brigham and Women's Hospital (BWH) στη Βοστόνη σημειώνουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό ‘’The American Journal of Medicine.’’

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 65.000 γυναικών με και χωρίς εμβοές.

Η ηλικία των γυναικών ήταν μεταξύ 30 και 44 ετών στην έναρξη της έρευνας, το 1991, όταν οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους.

Η μέση κατανάλωση καφεΐνης τότε ήταν 242.3 mg την ημέρα, η περισσότερη από την οποία προερχόταν από κατανάλωση καφέ.

Το 2009, 18 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με τις εμβοές. Όταν μια γυναίκα ανέφερε συμπτώματα είτε καθημερινά είτε ορισμένες ημέρες της εβδομάδες, οι ερευνητές τη μετρούσαν ως περιστατικό. Εντιπόστηκαν 5.289 περιστατικά εμβοών.
Όταν ανέλυσαν τα αποτελέσματα οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να βρίσκονται μεταξύ των περιστατικών εμβοών.

Ο Gary Curhan, παρατήρησε σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ καφεΐνης και της πιθανότητας να εμφανίζουν εμβοές οι γυναίκες.
Ανακάλυψε ότι άσχετα από ηλικία, τα ποσοστά εμβοών ήταν 15% χαμηλότερα σε γυναίκες που κατανάλωναν 450-599 mg καφεΐνη ημερησίως σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 150 mg την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις πριν πούμε αν η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμτπώματα εμβοών.

 

Πηγές:
‘’The American Journal of Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
75% λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2022 στην Ε.Ε από ό,τι πριν από 6 δεκαετίες
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]