Η έγχυση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με πιλοτική έρευνα του Imperial College London.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κύτταρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη.
Ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούσαν να περπατούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους μέχρι το τέλος της δοκιμής παρά το γεγονός ότι είχαν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ευρέως.
Στην παρούσα αρχική δοκιμή, ερευνητές έλαβαν βλαστικά κύτταρα από το μελό των οστών 5 ανθρώπων που είχαν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Απομόνωσαν συγκεκριμένα είδη βλαστικών κυττάρων- γνωστά ως CD34+. Αυτά έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων.

Τα βλαστικά κύτταρα εγχύθηκαν στις περιοχές του εγκεφάλου που είχαν υποστεί βλάβη μέσω της κύριας αρτηρίας που τροφοδοτεί την περιοχή.
Επιστήμονες παρακολούθησαν τους ασθενείς για 6 μήνες, καταγράφοντας την ικανότητά τους να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες..
Τέσσερις από 5 ασθενείς είχαν υποστεί ιδιαίτερα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια λόγου και την παράλυση.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 3 στους 4 ασθενείς μπόρεσαν να περπατήσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους στο τέλος της εξάμηνης περιόδου.

Με μικρή βοήθεια και οι 5 ήταν κινητικοί και μπορούσαν να λαμβάνουν μέρος σε καθημερινές ασχολίες.

Επιστήμονες ελπίζουν ότι αν ασχοληθούν νωρίς με τους ασθενείς θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Η Dr Soma Banerjee, δήλωσε ότι πρόκειται για ενθαρρυντική και συναρπαστική αρχική έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Stem Cell Translational Medicine.''

 

Πηγές:
''Stem Cell Translational Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκριση τοποθέτησης του εμφυτεύματος της Neuralink σε δεύτερο ασθενή
Μπαλονάκι χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’