Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA) ενέκρινε τη Δευτέρα εξέταση DNA για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Πρόκειται για το πρώτο τεστ του είδους του το οποίο ενεκρίθη από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Tο τεστ, χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό γενετικών μεταλλάξεων στα κόπρανα ασθενών, που σχετίζονται με καρκινικές και προκαρκινικές βλάβες στο παχύ έντερο.

Οι γιατροί συνταγογραφούν το τεστ αλλά οι ασθενείς συλλέγουν δείγμα κοπράνων στο σπίτι και το στέλνουν στα εργαστήρια για ανάλυση.
Ο FDA σημείωσε ότι το τεστ εντόπισε περισσότερους καρκίνους σε κλινικές δοκιμές έναντι ανταγωνιστικού τεστ αίματος.

Ο αξιωματούχος του FDA, Alberto Gutierrez, δήλωσε ότι η έγκριση προσφέρει στους ασθενείς και τους γιατρούς ακόμα μια επιλογή όσον αφορά την εξέταση για καρκίνο παχέος εντέρου.

Ελάχιστα επεμβατικά τεστ, όπως το συγκεκριμένο, μπορεί ενδεχομένως να ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν, δήλωσαν γιατροί.
Ωστόσο, πολλοί γιατροί ακόμα συνιστούν την κολονοσκόπηση ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας