Το επιπλέον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 10 συχνών καρκίνων, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 εκατομμύρια Βρετανούς.

Ερευνητές υπολόγισαν ότι 12.000 περιστατικά των 10 συγκεκριμένων ειδών καρκίνου κάθε χρόνο στη Βρετανία αποδίδονται σε υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Με Δείκτη Μάζας Σώματος που κυμαίνεται μεταξύ 25 έως 29.9 θεωρείται κάποιος υπέρβαρος και με άνω του 30 παχύσαρκος.
Κάθε 5 kg/m2 αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στη μήτρα (62%), στη χολή (31%), στα νεφρά (25%), στον τράχηλο (10%), στο θυρεοειδή (9%) και λευχαιμία (9%).

Ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος επίσης αύξανε το γενικό κίνδυνο καρκίνου του ήπατος (19%) του παχέος εντέρου (10%) των ωοθηκών (9%) και του μαστού (5%) αν και η επίπτωση στα 4 είδη επηρεαζόταν από άλλους παράγοντες.

Ακόμα και με φυσιολογική αναλογία ύψους/ βάρους, άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

‘Οσοι είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος φάνηκε να έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προστάτη και καρκίνο μαστού πριν την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία ασθενών και εντόπισαν 5,24 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν είχαν καρκίνο όταν εγγράφηκαν.

Παρακολουθήθηκε η κατάσταση της υγείας τους για 7,5 χρόνια. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σχεδόν 167.000 εμφάνισαν κάποιου είδους καρκίνο.

Ο ερευνητής Krishnan Bhaskaran, του London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε ότι υπήρχαν αρκετές διακυμάνσεις στην επίδραση του ΔΜΣ σε διαφορετικά είδη καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να αφορά το 41% των καρκίνων μήτρας και το 10% της χολής, των νεφρών, του ήπατος και του παχέος εντέρου στη Βρετανία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Lancet.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα