Οι διαταραχές του ύπνου ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα εστίασε σε περισσότερους από 14.000 ενήλικες 65 ετών και άνω οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Οι ενήλικες αξιολόγησαν την ποιότητα ύπνου και τα συμπτώματα κατάθλιψης 6 φορές στο συγκεκριμένο διάστημα.

Η ερευνήτρια Rebecca Bernert, του Stanford University School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διαταραχές ύπνου αποτελούν παράγοντα κινδύνου- ανεξάρτητο από την καταθλιπτική διάθεση- στον οποίον αξίζει να εστιάσουμε (ως δυνητικό παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία, καθώς και ως όπλο παρέμβασης).

Μεταξύ των 20 συμμετεχόντων που πέθαναν από αυτοκτονία, 19 ήταν άντρες. Οι ερευνητές τους ταίριαξαν τυχαία με 400 ζώντες με βάση την ηλικία, το φύλο και τη διαμονή και στη συνέχεια συνέκριναν την ποιότητα ύπνου με την κατάθλιψη.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα προβλήματα ύπνου προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρα ούτε μπορεί να εξηγήσει γιατί ενδεχομένως υπάρχει σχέση. Ωστόσο η Bernert δήλωσε ότι είναι πιθανό ο φτωχός ύπνος να επηρεάζει την ικανότητα ρύθμισης της διάθεσης.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια, ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε και ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, καθώς και τη λήψη αποφάσεων. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα, φτωχή κρίση και δυσκολία ελέγχου του φόβου ή του θυμού.

‘Οσοι ανέφεραν ότι είχαν φτωχή ποιότητα ύπνου στην έναρξη της έρευνας εμφάνισαν 40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από αυτοκτονία τα επόμενα 10 χρόνια πριν ληφθούν υπόψη συμπτώματα κατάθλιψης.

Ακόμα και όταν έγιναν υπολογισμοί για να αφαιρεθεί η επίδραση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, οι πιθανότητες θνησιμότητας από αυτοκτονία ήταν 30% υψηλότερες σε όσους ανέφεραν φτωχότερη ποιότητα ύπνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επίσης όσοι ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν καλά αναπαυμένοι μετά τον ύπνο είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από αυτοκτονία σε σύγκριση με όσους δεν ανέφεραν προβλήματα ύπνου ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι διαταραχές ύπνου πρόβλεψαν καλύτερα ποιοι πέθαναν από αυτοκτονία σε σχέση με τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''JAMA Psychiatry.''

 

Πηγές:
''JAMA Psychiatry.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα