Ερευνητές αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το μυστήριο που περιβάλλει το χασμουρητό, μιας συχνής συνήθειας που φέρνει αμηχανία.
Το χασμουρητό, ανακάλυψαν, είναι πιο πολύκολπο από ότι εκτιμάτο. Αν και όλα τα χασμουρητά μοιάζουν ίδια φαίνεται να έχουν πολλά διαφορετικά αίτια και να χρησιμεύουν σε ποικιλία λειτουργιών.

Το χασμουρητό πιστεύεται ότι αποτελεί τρόπο να διατηρείται ο εγκέφαλος σε εγρήγορση σε περιόδους στρες. Το μεταδοτικό χασμουρητό φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε πολλά είδη ζώων ως τρόπος προστασίας της οικογένειας και των φίλων, κρατώντας σε εγρήγορση όλους στην ομάδα.

Αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου προκαλούν χασμουρητά που συνήθως διαρκούν περίπου δευτερόλεπτα και συχνά εμφανίζονται σε ομάδες.
Ο ερευνητής Gregory Collins, του University of Texas Health Science Center, στο San Antonio, που εντόπισε ορισμένες από τις χημικές διαδικασίες στον εγκέφαλο, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύπλοκο σύστημα και πιθανόν υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ρόλοι για το χασμουρητό.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το χασμουρητό το οποίο εκτιμάτο ότι είναι ο τρόπος του οργανισμού να διορθώνει την έλλειψη οξυγόνου.

Η τάση μας να χασμουριόμαστε όταν άλλοι χασμουριούνται έχει λανθασμένα υποδειχτεί ότι αποτελεί κυρίως έκφραση της συναίσθησης κάποιου.
Για να διαλευκάνουν το μυστήριο του χασμουρητού, οι επιστήμονες προσθέτουν σε αρχικά στοιχεία. Το χασμουρητό τείνει να συμβαίνει περισσότερο το καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι χασμουριούνται όταν βλέπουν κάποιον άλλον να το κάνει αλλά τα μωρά και άνθρωποι με αυτισμό ή σχιζοφρένεια δεν επηρεάζονται τόσο. Ορισμένοι άνθρωποι χασμουριούνται σε περίεργες στιγμές, όπως οι αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να πηδήξουν από το αεροπλάνο ή οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες που ετοιμάζονται να συναγωνιστούν.

Μια υπόθεση είναι ότι το χασμουρητό παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί τον εγκέφαλο στη δροσερή, επιθυμητή θερμοκρασία για να λειτουργεί.

Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην υπερθέρμανση, σύμφωνα με τον Andrew Gallup, του State University of New York στο Oneonta.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα