Πόσο καλά μπορεί να ζωγραφίσει ένα τετράχρονο παιδί; Η ικανότητά του να ζωγραφίσει μια εικόνα ενός παιδιού μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την εξυπνάδα του στην ηλικία των 14, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που περιελάμβανε περισσότερα από 7.700 ζεύγη διδύμων, ανακάλυψε ότι γονίδια παίζουν ρόλο στη σχέση μεταξύ της ικανότητας ζωγραφικής σε μικρή ηλικία και στην κατοπινή εξυπνάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι άσχημες ζωγραφιές αποτελούν αιτία ανησυχίας.

Η Dr. Rosalind Arden, του King's College London, ερευνήτρια, σημειώνει στο περιοδικό ''Psychological Science'',ότι η σχέση είναι μέτριου βαθμού, επομένως τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά δεν σημαίνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους ζωγραφίζει άσχημα.

Η ζωγραφική ικανότητα καθαυτή δεν καθορίζει την εξυπνάδα, δήλωσε η ερευνήτρια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες- γενετικοί και περιβαλλοντικοί- που επηρεάζουν την εξυπνάδα.

Η Arden μελέτησε 15.504 παιδιά. Γονείς ζήτησαν από τα 4χρονα παιδιά τους να ζωγραφίσουν μια εικόνα ενός παιδιού και οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε σχέδιο σε κλίμακα από το 0 έως το 12.

Τα παιδιά επίσης έλαβαν μέρος σε λεκτικά και μη λεκτικά τεστ εξυπνάδας στην ηλικία των 4 και των 14 ετών.

Η ικανότητα ζωγραφικής στην ηλικία των 4 ετών αφορούσε το 33% της διακύμανσης στην εξυπνάδα στη συγκεκριμένη ηλικία και το 20% της διακύμανσης στην ηλικία των 14 ετών.

 

Πηγές:
''Psychological Science''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν