Επιστήμονες του Queen's University Belfast, πραγματοποίησαν σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά των πιο ανθεκτικών βακτηρίων που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Η ερευνητική ομάδα από το School of Pharmacy at Queen's ανέπτυξε την πρώτη καινοτόμα αντιβακτηριακή γέλη (τζελ), που δρα για να εξουδετερώνει τους Pseudomonas aeruginosa, σταφυλόκοκκο και E.coli, χρησιμοποιώντας φυσικές πρωτεΐνες.

Η γέλη έχει την ικανότητα να διασπά το βιοφίλμ που καλύπτει τα βακτήρια και τα καθιστά πολύ ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες, ενώ αφήνει ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα.

Ο ερευνητής Dr Garry Laverty, δήλωσε ότι όταν βακτήρια επικολλώνται σε επιφάνειες παράγουν μια ουσία, το βιοφίλμ. Είναι σχεδόν αδύνατο για τα υπάρχοντα αντιβιοτικά να διαπεράσουν την προστατευτική στρώση.

Η γέλη που αναπτύχθηκε είναι μοναδική, καθώς στοχεύει και εξουδετερώνει τις πιο ανθεκτικές μορφές των βακτηρίων που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Η γέλη αποτελείται από πεπτίδια. Τα πεπτίδια τροποποιούνται ελαφρώς στο εργαστήριο για να μπορέσουν να δημιουργήσουν γέλη που θα σκοτώσει γρήγορα βακτήρια.

Η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε ως μέρος συνεργασίας μεταξύ των School of Pharmacy at Queen's και School of Chemistry at Brandeis University, θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα στο περιοδικό ''Biomacromolecules''.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας