Δανοί ερευνητές αναφέρουν σχέση μεταξύ ενός ευρέως συνταγογραφούμενου αντιβιοτικού και ‘’σημαντικά’’ υψηλότερου κινδύνου για θάνατο από καρδιακά αίτια. Ωστόσο άλλοι προτρέπουν σε επιφύλαξη όσον αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του ‘’BMJ’’, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η χρήση clarithromycin συνδεόταν με 76% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε σύγκριση με τη χρήση penicillin V.

Οι ερευνητές του Statens Serum Institute, δήλωσαν ότι η απόλυτη διαφορά κινδύνου ήταν 37 καρδιακοί θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο αγωγές με clarithromycin

Ο κίνδυνος σταμάτησε όταν η αγωγή τελείωσε.

Η Clarithromycin συνταγογραφείται σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο για να εξουδετερώνει βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και ορισμένα είδη δερματικών λοιμώξεων.

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 5 εκατομμυρίων αγωγών με αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν σε Δανούς, ηλικίας 40 έως 74 ετών, από το 1997 έως το 2011.

Από τους ασθενείς, 160.000 έλαβαν clarithromycin, 590,000 roxithromycin, και 4.4 εκατομμύρια penicillin V.
Οι Clarithromycin και roxithromycin είναι μακρολίδες- αντιβιοτικά που επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του καρδιακού μυός και εκτιμάται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μοιραίας αρρυθμίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος με την roxithromycin.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι αν και η απόλυτη αύξηση του κινδύνου με την clarithromycin ήταν μικρός, το συγκεκριμένο αντιβιοτικό είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σε πολλές χώρες, επομένως ο συνολικός αριθμός επιπλέον θανάτων από καρδιακά αίτια μπορεί να μην είναι αμελητέος.

Οι ερευνητές καλούν σε επιβεβαίωση των ευρημάτων με νέες έρευνες.

Υπήρχαν ελλείψεις στην έρευνα, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για το αν οι ασθενείς ήταν καπνιστές ή παχύσαρκοι-που θα μπορούσε να εξηγήσει μέρος των διαφορών στα ποσοστά θνησιμότητας, δήλωσε ο καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Open University, Kevin McConway. Όπως σημειώνει, καθώς το ποσοστό θανάτου από καρδιακά αίτια όταν κάποιος ακολουθεί αγωγή με τη συγκεκριμένη ουσία είναι πολύ μικρό δεν αποτελεί κίνδυνο και αυτός προσωπικά δεν θα ανησυχούσε.

Πηγές:
‘’BMJ’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά