Η απώλεια κυττάρων στον αμφιβληστροειδή είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια ενός είδους άνοιας σε ανθρώπους με γενετικό κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση- ακόμα και πριν εμφανιστούν αλλαγές στη συμπεριφορά, αναφέρει νέα έρευνα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι πριν από οποιοδήποτε σύμπτωμα άνοιας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έδειξαν σημαντική λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν τη γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο Li Gan, του Gladstone Institutes στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι ο αμφιβληστροειδής δρα ως ένα είδος ‘’παραθύρου στον εγκέφαλο.’’

Η έκπτωση του αμφιβληστροειδούς εντοπίστηκε σε φορείς μετάλλαξης πριν την εμφάνιση νοητικών συμπτωμάτων καθιστώντας τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς ως ένα από τα πρώιμα εμφανή σημάδια οικογενούς μετωποκροταφικής άνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να αποτελέσει εύκολα μετρήσιμο αποτέλεσμα για κλινικές δοκιμές, πρόσθεσε ο Gan.

Οι Gan και Ari Green, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, για να φτάσουν στο συμπέρασμα μελέτησαν ομάδα ανθρώπων που είχαν γενετική μετάλλαξη που είναι γνωστό πως οδηγεί στην πάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Experimental Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Experimental Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]