Ο καθένας γνωρίζει πια ότι δεν είναι υγιεινό να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μπροστά στην τηλεόραση τρώγοντας πατατάκια και πίνοντας μπύρες. Το πόσο βλαβερά είναι τα αποτελέσματα αυτών των συνηθειών, το δείχνουν τώρα οι επιστήμονες - ερευνητές του DKFZ. Με δέκα τσιγάρα την ημέρα, ο άνδρας χάνει τουλάχιστον 9,4 χρόνια, ενώ η γυναίκα 7,3 χρόνια ζωής.

Μια μέτρια κατανάλωση, με λιγότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα, μειώνει το προσδόκιμο όριο ζωής στα πέντε χρόνια.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε σαφή απώλεια των αναμενόμενων χρόνων ζωής είναι η παχυσαρκία (3,1 χρόνια), η κατανάλωση αλκοόλ με περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα (3,1 χρόνια μόνο στους άνδρες), καθώς και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (στους άνδρες 1,4, στις γυναίκες 2,4 χρόνια) Πολλοί όμως άνθρωποι δεν αρκούνται σε μία και μόνη βλαβερή συνήθεια.

Ο συνδυασμός βλαβερών συνηθειών τρόπου ζωής απασχόλησε εξίσου τους ερευνητές. Έτσι, ένας παχύσαρκος δεινός καπνιστής που πίνει πολύ και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να χάσει σε σχέση με αυτόν που ζει υγιεινά μέχρι και 17 χρόνια ζωής (άνδρες) ή 13,9 (γυναίκες).

Πηγές:
Ärzte Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τελετή απονομής βραβείων Αριστείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
Σελίν Ντιόν: "Το αυτοάνοσο νόσημά μου θέλει πολλή δουλειά"