Νερό καρύδας

Ο “χυμός” της καρύδας, το υγρό στο εσωτερικό της που πωλείται πλέον στο εμπόριο θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα πλούσιο ενυδατικό. Έχει λιγότερη ζάχαρη από τους χυμούς φρούτων και περισσότερα μέταλλα, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το νερό καρύδας περιέχει βεβαίως και θερμίδες. Αν το πίνετε καθαρά για ενυδάτωση το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Λάδι καρύδας

Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το βούτυρο καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, το οποίο σήμερα θεωρείται λιγότερο επιβλαβές για την υγεία από ό,τι θεωρείτο παλαιότερα, ιδιαίτερα τα είδη των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο λάδι καρύδας: λαυρικό οξύ και μυριστικό οξύ.

Το λάδι καρύδας περιέχει επίσης μερικά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Πρόκειται για ακόμα μια ενεργειακά πλούσια τροφή και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Ζάχαρη καρύδας

Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κοκκοποιημένη ζάχαρη, χωρίς όμως να περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή από την παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Γάλα καρύδας

Υπάρχουν δύο τύποι γάλακτος καρύδας - το ένα αποτελείται από περίπου 8% κρέμα καρύδας αναμεμειγμένη με νερό, ζάχαρη και συντηρητικά, και το άλλο αναμεμειγμένο με γάλα ρυζιού χωρίς την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης, ενώ απαιτεί και λιγότερα συντηρητικά.

Και οι δύο έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες με το γάλα σόγιας, αλλά με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από ό,τι το γάλα σόγιας ή το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]