Σε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπιστώνει ότι με τις νέες οδηγίες, φαίνεται πως μόνο 15% των ασθενών με αυξημένη χοληστερόλη θα προστεθούν επιπλέον στους ήδη υπάρχοντες ασθενείς που ακολουθούν ήδη τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Το 2013, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, από κοινού, δημοσίευσαν νέες προδιαγραφές για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αντικαθιστώντας τις οδηγίες που ίσχυαν από το 2001.

Ο Dr. Kevin Johnson, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Διαγνωστικής Ραδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale τόνισε πως «υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις για τις κατευθυντήριες οδηγίες. Οι άνθρωποι ανησυχούν αν η νέα εξίσωση περί του κινδύνου, είναι σωστή. Και είναι φοβούνται ότι πάρα πολλοί ασθενείς θα μπουν σε θεραπεία με στατίνες».

Ο Κ. Johnson σε συνεργασία με το Dr. David Dowe από το Atlantic Medical Imaging, στο Galloway του New Jersey, μελέτησαν 3.076 ασθενείς, στους οποίους εφήρμοσαν και τις δύο οδηγίες, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν πότε οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με στατίνες.

Διαπίστωσαν πως οι νέες οδηγίες είναι καλύτερες στη διακριση των ασθενών με λίγη ή καθόλου αθηρωματική πλάκα και αυτούς με μεγαλύτερη αθηρωμάτωση. Οι ασθενείς με βαρειά αθηρωμάτωση, το 92% αυτών θα ξεκινούσαν θεραπεία με τις νέες οδηγίες, έναντι του 53% των ίδιας κατηγορίας ασθενών, βάσει των παλαιότερων οδηγιών.

Όμως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο μετρήσεων, προέκυψε για τους ασθενείς με αυξημένη LDL χοληστερίνη. Οι παλιές οδηγίες εστίαζαν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ οι νέες οδηγίες ξεφεύγουν από την προσέγγιση αυτή, παρότι οι γιατροί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν ένα συγκεκριμένο στόχο για τα επίπεδα της χοληστερίνης, δήλωσε ο Johnson. Και πρόσθεσε πως τελικά, 15% περισσότεροι ασθενείς θα ξεκινήσουν στατίνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές, σημείωσαν ότι χρησιμοποίησαν ως καθοριστικό παράγοντα στη μελέτη την επίπτωση από την στεφανιαία αθηρωματική πλάκα, έναντι των καρδιακών συμβαμάτων. Θα χρειαστεί όμως και επόμενη μελέτη για την αξιολόγηση των νέων οδηγιών με νεώτερα στοιχεία.

Πηγές:
Πανεπιστήμιο Yale

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα