Υπάρχει ενδεχομένως σχέση μεταξύ μιας σπάνιας ομάδας αίματος και της απώλειας μνήμης αργότερα, υποδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα.
Άνθρωποι με ομάδα αίματος AB, φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Neurology'', προστίθεται σε προηγούμενες που έδειχναν ότι η ομάδα του αίματος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον καρδιακό κίνδυνο.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Dr Mary Cushman, του University of Vermont College of Medicine, στο Burlington, ανέλυσε στοιχεία 30.000 Αμερικανών, ηλικίας 45 ετών και άνω.

Εντόπισε 495 συμμετέχοντες που είχαν εμφανίσει νοητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης ή νοητική εξασθένηση κατά τη διάρκεια των 3 ετών που διήρκεσε η έρευνα. Οι συμμετέχοντες συγκρίθηκαν με 587 ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν νοητικά προβλήματα.
Άνθρωποι με ομάδα αίματος AB αποτελούσαν το 6% της ομάδας που εμφάνισε νοητική εξασθένηση, ποσοστό υψηλότερο από το 4% που αφορά το γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα στήριξε την ιδέα ότι συγκεκριμένη ομάδα αίματος, όπως η O, ενδεχομένως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που με τη σειρά της προστατεύει τον εγκέφαλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Dr Cushman, δήλωσε ότι η έρευνα εστιάζει στην ομάδα αίματος και στον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης αλλά αρκετές έρευνες έδειξαν ότι παράγοντες όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και άνοιας.

Η ομάδα αίματος, πρόσθεσε, συνδέεται επίσης με άλλες αγγειακές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, επομένως τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις σχέσεις μεταξύ αγγειακών θεμάτων και υγείας του εγκεφάλου. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

 

Πηγές:
''Neurology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα