Το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών τείνουν να αυξάνονται την άνοιξη έχει από καιρό προβληματίσει τους επιστήμονες.

Ωστόσο, νέα έρευνα στην Αυστρία δείχνει ότι σε οποιαδήποτε εποχή μερικές ηλιόλουστες ημέρες μπορεί να σημαίνουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας.

Η περίεργη σχέση μεταξύ των εποχών και των ποσοστών αυτοκτονίας υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Έρευνες έχουν ανακαλύψει υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών την άνοιξη και χαμηλότερο τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι πιθανόν ο καιρός και η ηλιοφάνεια οδηγούν την τάση αλλά υπάρχουν επίσης άλλοι εποχικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αυτοκτονικές συμπεριφορές- για παράδειγμα οι διακοπές, οι κοινωνικοί δεσμοί, διακυμάνσεις στα ποσοστά ανεργίας και στην πρόσβαση στους γιατρούς.

Ερευνητές εξέτασαν άμεσα τον αριθμό των ωρών ηλιοφάνειας για οποιαδήποτε ημέρα, μεταξύ του 1970 και του 2012, και σχεδόν 70.000 αυτοκτονίες που συνέβησαν στην Αυστρία το συγκεκριμένο διάστημα.

Η Αυστρία έχει υγρό ηπειρωτικό λίμα με 4 εποχές περιλαμβανομένων των ζεστών καλοκαιριών και των κρύων χειμώνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 86 μετεωρολογικών σταθμών στην Αυστρία για να υπολογίσουν τον αριθμό των ωρών ηλιοφάνειας, ανά ημέρα.

Tα αποτελέσματα ήταν μεικτά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του αριθμού αυτοκτονιών και των ωρών καθημερινής ηλιοφάνειας την ημέρα της αυτοκτονίας, καθώς και των προηγούμενων ημερών.

Η ηλιοφάνεια την ημέρα της αυτοκτονίας και μέχρι 10 ημέρες πριν από αυτήν φάνηκε να διευκολύνει την αυτοκτονία, σημειώνουν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Jama Psychiatry’’.

Αντίθετα, ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια 14 έως 60 ημερών πρωτύτερα φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση μειώνοντας το ποσοστό αυτοκτονιών, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Tα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ της ηλιοφάνειας και των ποσοστών αυτοκτονίας υπήρχε για τις ‘’βίαιες μεθόδους’’ αυτοκτονίας όπως και για τις ‘’μη βίαιες’’.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το φως παρεμβάλλεται με τη σεροτονίνη, που επηρεάζει τη διάθεση σε ζώα και ανθρώπους,
Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε ηλιακό φως μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τα επίπεδα της σεροτονίνης και να επηρεάσει συμπεριφορές και συναισθήματα όπως τη διάθεση, την επιθετικότητα και την παρορμητικότητα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν και η έρευνα δεν είναι αρκετή για να αποδείξει ότι το ηλιακό φως προκαλεί την αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών σε συγκεκριμένο διάστημα, προστίθεται στις ενδείξεις προηγούμενων ερευνών που υποδεικνύουν ότι το φως μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στη νέα έρευνα, η σχέση μεταξύ των καθημερινών ωρών ηλιοφάνειας και των υψηλότερων ποσοστών αυτοκτονιών φάνηκε κυρίως στις γυναίκες.
Tο εύρημα είναι σε ευθυγράμμιση με τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας που ανακάλυψε ότι σε σύγκριση με τους άντρες βραχύτερη έκθεση στην ηλιοφάνεια μπορεί ενδεχομένως να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε αυτοκτονία τις γυναίκες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας ηλιοφάνειας και των χαμηλότερων ποσοστών αυτοκτονίας φάνηκε κυρίως στους άντρες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο αληθινή είναι η συγκεκριμένη επίδραση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι ήδη αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν μετά από βραχυπρόθεσμη αύξηση της ηλιοφάνειας τότε δεν θα είχαν περιληφθεί στα στοιχεία όταν οι ερευνητές εξέτασαν μακρύτερες περιόδους ηλιοφάνειας.

 

Πηγές:
‘’Jama Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα