Νέοι και μεσήλικες επιζώντες από καρδιακή προσβολή είναι περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή υγεία και χαμηλή ποιότητα ζωής αν έχουν λιγότερους φίλους και συγγενείς να τους στηρίζουν στην ανάρρωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 3.400 επιζώντες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, που αξιολογήθηκαν αμέσως μετά την καρδιακή προσβολή και ένα μήνα και 12 μήνες αργότερα.

Η πρώτη αξιολόγηση ανακάλυψε ότι ασθενείς με χαμηλή στήριξη από τον περίγυρο ήταν πιο πιθανό να είναι εργένηδες, άνεργοι, να ζουν μόνοι, να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια όπως υπέρταση, διαβήτη και κατάθλιψη.

Έναν και 12 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή, ασθενείς με χαμηλή κοινωνική στήριξη έτειναν να έχουν πιο φτωχή ψυχική υγεία, περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of the American Heart Association.’’

Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες σε μεγαλύτερους ασθενείς με καρδιακή προσβολή και υποδεικνύουν την ανάγκη για νέους δρόμους όσον αφορά τη βοήθεια επιζώντων.

Ο Dr. Harlan Krumholz, του Yale-New Haven Hospital στο Κοννέκτικατ, δήλωσε ότι έρευνες όπως η παρούσα ανοίγουν ένα κατάλογο διαφορετικών ειδών παραγόντων κινδύνου σε σχέση με όσους σκεφτόμαστε συνήθως.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με χάπια και επεμβάσεις. Θα πρέπει να προσέχουμε παράγοντες όπως η αγάπη και η φιλία στο πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων.

Μπορεί ενδεχομένως οι προσπάθειες να βοηθούν τους ανθρώπους να συνδέονται καλύτερα με τους άλλους, ιδιαίτερα μετά από μια νόσο να έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην ποιότητα ζωής αργότερα.

Η ερευνήτρια Emily Bucholz, του Yale's School of Public Health, δήλωσε ότι η έρευνα προσθέτει στοιχεία σε άλλες, δείχνοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποια χρησιμότητα στο να μπορούμε να εντοπίζουμε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όταν οι ασθενείς νοσηλεύονται για πρώτη φορά μετά από καρδιακή προσβολή.

Aν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της στήριξης και του αποτελέσματος στην υγεία μετά από μια καρδιακή προσβολή δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Heart Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]