Γυναίκες που αισθάνονται άγχος, δυσφορία και ευμετάβλητη διάθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη μέση ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, επιστήμονες παρακολούθησαν 800 γυναίκες άνω των 38 ετών. Στην έναρξη, η μέση ηλικία ήταν τα 46 χρόνια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα δυσφορίας και νευρωτισμού των γυναικών, καθώς και τις ικανότητες μνήμης και εστίασαν στο πόσο εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς ήταν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 153 γυναίκες εμφάνισαν κάποιου είδους άνοια, περιλαμβανομένων 104 που εμφάνισαν νόσο Alzheimer.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού, που επίσης εμφάνιζαν μακροχρόνια δυσφορία, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Alzheimer, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα σημάδια νευρωτισμού.

Η ερευνήτρια, Lena Johansson, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε ότι άνθρωποι με υψηλό βαθμό νευρωτισμού σε συνδυασμό με χαμηλή εξωστρέφεια είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο Alzheimer.
Τα επίπεδα νευρωτισμού, μόνα, δεν είχαν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο νόσου του Alzheimer, εκτός και αν ο νευρωτισμός συνοδευόταν από μακροχρόνια δυσφορία, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση, όχι αιτιατή.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι είναι πιθανό ο νευρωτισμός να καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο σε στρεσογόνους παράγοντες και δυσφορία, που οδηγεί σε μελλοντικά εμφάνιση άνοιας.

Για να μετρήσουν το επίπεδο δυσφορίας των γυναικών, οι ερευνητές τις ρώτησαν αν είχαν περάσει περίοδο στρες τα τελευταία 5 χρόνια σχετικά με τη δουλειά, την υγεία ή την οικογενειακή τους κατάσταση, που να διήρκεσε τουλάχιστον ένα μήνα.
Οι γυναίκες αξιολόγησαν το στρες τους με κλίμακα από 0 έως 5 και οι ερευνητές θεώρησαν γυναίκες που επέλεξαν απαντήσεις μεταξύ 3 και 5 ότι έχουν δυσφορία.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί τρόποι που ο νευρωτισμός και η νόσος Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται, δήλωσαν οι ερευνητές. Ενδεχομένως άνθρωποι με λιγότερο νευρωτικές προσωπικότητες μπορεί να έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με όσους έχουν υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού και ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους με τρόπους που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

Ωστόσο, έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι ο νευρωτισμός και το στρες σχετίζονται με ορισμένες αλλαγές στον εγκέφαλο, που με τη σειρά τους μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τη μάθηση, τη μνήμη και τη νόηση, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ χαμηλότερου κινδύνου για νόσο Alzheimer και χαμηλότερου νευρωτισμού, σημειώνουν οι ερευνητές. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από τη σχέση μεταξύ νευρωτισμού και νόσου του Alzheimer, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Neurology’’.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα