‘Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να μάθουμε για ένα θέμα αν είμαστε περίεργοι σχετικά με αυτό. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διαδικασία, αποκαλύπτοντας ότι η περιέργεια μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη.

Όταν οι συμμετέχοντες αισθάνονταν περιέργεια, ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται πληροφορίες, ακόμα και για άσχετα θέματα και οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν δραστηριότητα σε περιοχές που συνδέονται με την επιβράβευση και τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Neuron’’, δείχνουν σε τρόπους βελτίωσης της μάθησης και της μνήμης σε υγιείς ανθρώπους και σε όσους πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής, Matthias Gruber, του University of California, στο Davis, δήλωσε ότι η περιέργεια μπορεί ενδεχομένως να θέσει τον εγκέφαλο σε κατάσταση που να του επιτρέπει να μαθαίνει και να διατηρεί οποιαδήποτε πληροφορία. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν τρόπους ενίσχυσης της μάθησης στο σχολείο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ οι ερευνητές τους έδειξαν ερωτήσεις από επιτραπέζιο παιχνίδι, ζητώντας τους να βαθμολογήσουν την περιέργειά τους όσον αφορά τις απαντήσεις.

Αργότερα, οι συμμετέχοντες είδαν επιλεκτικά ερωτήσεις, στη συνέχεια ένα ουδέτερο πρόσωπό για 14 δευτερόλεπτα και στο τέλος έγινε γνωστή η απάντηση.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης σχετικά με τα πρόσωπα και τέλος σε τεστ μνήμης για τις απαντήσεις στο επιτραπέζιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι θυμόνταν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι όταν ήταν περίεργοι για τις απαντήσεις.
Όταν οι συμμετέχοντες ήταν περίεργοι ήταν επίσης καλύτεροι στο να θυμούνται τα πρόσωπα- εντελώς άσχετη εργασία. Συμμετέχοντες με περιέργεια ήταν επίσης περισσότερο πιθανό σε σχέση με άλλους να θυμούνται τις πληροφορίες την επόμενη ημέρα.

Η περιέργεια ταυτόχρονα με τη μάθηση φάνηκε να οδηγεί σε δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, καθώς και σχέση μεταξύ των κυκλωμάτων μνήμης και ανταμοιβής.

 

Πηγές:
‘’Neuron’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ