Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο καλός έλεγχος του βάρους μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, σύμφωνα με επισκόπηση.

Ερευνητές ανέλυσαν 85 έρευνες που περιέλαβαν περισσότερες από 164.000 γυναίκες παγκοσμίως και ανακάλυψαν ότι η επιβίωση ασθενών με καρκίνο μαστού μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με υγιές βάρος, σωματική άσκηση, τροφές με ίνες και σόγια και χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων.

Ωστόσο η έκθεση από το American Institute for Cancer Research (AICR) και το World Cancer Research Fund International's Continuous Update Project, αναφέρει ότι οι διαθέσιμες ενδείξεις παρόλα αυτά, δεν είναι αρκετά ισχυρές ώστε να γίνουν απόλυτες συστάσεις για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Tα ευρήματα στηρίζουν τις συστάσεις του AICR ότι όλοι οι επιζώντες από καρκίνο θα πρέπει να καταναλώνουν φυτικά προϊόντα, να διατηρούν υγιές βάρος και να ασκούνται τακτικά.

Η Dr. Anne McTiernan, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση και ερευνήτρια στο Fred Hutchinson Cancer Research Center του Σιάτλ, δήλωσε πως αν και είναι δύσκολο να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις, η έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες που έχουν υγιές βάρος και ασκούνται, πριν και μετά τη διάγνωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού, όπως και να μην εμφανίσουν δεύτερο καρκίνο μαστού.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε περισσότερα για την επίδραση άλλων παραγόντων στις σχέσεις μεταξύ τρόπου ζωής και επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών όγκων, του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ένας όγκος, της προηγούμενης αγωγής για καρκίνο και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το υγιές βάρος μειώνει τον κίνδυνο για 8 καρκίνους συμπεριλαμβανομένου του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα