Ερευνητές εντόπισαν την αιτία που ορισμένοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στην εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Άνθρωποι με τη διαταραχή δεν έχουν τον κατάλληλο τρόπο ελέγχου της σεροτονίνης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αποκαλύπτουν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.

Καθώς η νύχτα πέφτει, η παραγωγή του μεταφορέα σεροτονίνης αυξάνεται στην εποχική συναισθηματική διαταραχή, μειώνοντας τη διαθέσιμη σεροτονίνη.

Οι ερευνητές του University of Copenhagen δήλωσαν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που άλλοι υποπτεύονταν- αν και μελέτησαν μόνο 11 ανθρώπους με εποχική συναισθηματική διαταραχή και 23 υγιείς.

Χρησιμοποιώντας Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET scan) οι ερευνητής μπόρεσαν να δουν σημαντικές διαφορές από το καλοκαίρι στο χειμώνα στα επίπεδα του μεταφορέα σεροτονίνης SERT σε ασθενείς με εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Οι εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα SERT τους χειμερινούς μήνες, που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη απομάκρυνση σεροτονίνης τον χειμώνα, ενώ οι υγιείς εθελοντές δεν είχαν.

Η ερευνήτρια Dr Brenda Mc Mahon, πιστεύει ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την αλλαγή που κάνει ο εγκέφαλος όταν πρέπει να προσαρμόσει τη σεροτονίνη στην αλλαγή των εποχών.

Ο μεταφορέας σεροτονίνης SERT μεταφέρει τη σεροτονίνη πίσω στους νευρώνες όπου δεν είναι ενεργή-επομένως όσο υψηλότερη είναι η δραστηριότητα της SERT τόσο χαμηλότερη είναι της σεροτονίνης.

Όταν το χειμώνα μεγαλώνουν οι νύχτες τα επίπεδα SERT αυξάνουν με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ενεργά επίπεδα σεροτονίνης.
Φαίνεται πως η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η SERT συνδέεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την τρέχουσα εβδομάδα σε συνέδριο νευροψυχοφαρμακολογίας.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο