Γιατροί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση κυττάρων που ελήφθησαν από τη μύτη παράλυτου ασθενούς η οποία βοήθησε τον ασθενή να ανακτήσει ορισμένες λειτουργίες του.

Γιατροί στην Πολωνία και επιστήμονες από τη Βρετανία ενδεχομένως κατάφεραν να αποκαταστήσουν κάποιου βαθμού αίσθηση λειτουργίας και αισθήσεων στον 38χρονο άντρα που είχε υποστεί τραυματική διατομή στη σπονδυλική στήλη.

Αφαιρώντας έναν από τους οσφρητικούς βολβούς όπου βρίσκεται η αίσθηση της όσφρησης και μεταμοσχεύοντας τα οσφρητικά ενθυλακωμένα κύτταρα (OEC) και τις οσφρητικές νευρικές ίνες (ONF) του ιδίου του ασθενούς στην περιοχή που είχε υποστεί βλάβη μαζί με νευρική γέφυρα οι ερευνητές παρατήρησαν λειτουργικότητα των άκρων, σε ένα βαθμό, όπως και ανάκαμψη των αισθήσεων σε ένα βαθμό, σε διάστημα 19 μηνών.

Ο Dr. Pawel Tabakow, του Wroclaw Medical University, δήλωσε ότι μετά τη μεταμόσχευση των OEC και το χτίσιμο της νευρικής γέφυρας ο ασθενής σημείωσε βελτίωση από ASIA A σε ASIA C. Πριν τη μεταμόσχευση είχε υπολογίσει ότι χωρίς την αγωγή οι πιθανότητες ανάρρωσης του ασθενούς ήταν λιγότερες από 1%. Ωστόσο, παρατήρησε σταδιακή ανάκαμψη στην αισθητική και κινητική λειτουργία, που άρχισε 4 μήνες μετά την εγχείρηση.

Ο Dr. Geoffrey Raisman πρόσθεσε ότι τα OEC και τα ONF φαίνεται να δουλεύουν συνδυαστικά αλλά ο μηχανισμός της αλληλεπίδρασής τους δεν είναι σαφής.

Θα χρειαστούν νέες έρευνες στο εργαστήριο.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ''Cell Transplantation.''

 

Πηγές:
''Cell Transplantation.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα