Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, με θέμα «Υγεία 2020: Διατροφική Υποστήριξη Ευαίσθητων Ομάδων» (8ο DIETS/EFAD Conference «Health 2020: Supporting vulnerable groups»). Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 9 ως τις 12 Οκτωβρίου, παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 διαιτολόγοι και άλλοι επιστήμονες υγείας από όλη την Ευρώπη.

Στο Συνέδριο αναδείχθηκε ο ουσιαστικός ρόλος του διαιτολόγου στη χάραξη ορθών διατροφικών πολιτικών και την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε περισσότερες από 12 διαλέξεις, 10 workshops και περίπου 20 συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» παρουσιάστηκαν όλες οι νέες εξελίξεις στο χώρο της διαιτολογίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, εκπρόσωποι διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων, όπως του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization-WHO), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παγκοσμίως αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παρουσίασαν τις νέες διατροφικές πολιτικές και συζήτησαν ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα.

Το συνέδριο διεξήχθη με τη συμμετοχή και την υποστήριξη Ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών
και φορέων όπως:

  • Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity - EASO)
  • Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism - ESPEN),
  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (European Food Information Council – EUFIC)
  • Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (International Sweeteners Association-ISA)
  • Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute-EHI).

Αντίστοιχα, για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου συνεργάστηκαν σημαντικές Ελληνικές επιστημονικές εταιρείες όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης, η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα