‘Ερευνα έδειξε ότι διατροφικές συνήθειες που μοιάζουν πολύ με τη μεσογειακή διατροφή συνδέονται με 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου και με 42% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γρήγορης έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Ο Minesh Khatri, του Columbia University Medical Center, δήλωσε ότι πολλές έρευνες ανακάλυψαν θετική σχέση μεταξύ της διατροφής και επιδράσεων στην υγεία, περιλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με την καρδιοπάθεια, τη νόσο Alzheimer, το διαβήτη και τον καρκίνο και ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις πως η φτωχή διατροφή συνδέεται με τη νεφρική νόσο. Ωστόσο δεν ήταν γνωστό αν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσαν να επεκταθούν στην υγεία των νεφρών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις διαφόρων βαθμών μεσογειακής διατροφής στη μακροπρόθεσμη υγεία των νεφρών, σε έρευνα παρατήρησης.

Στην ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε 900 συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια, κάθε αύξηση κατά μια μονάδα στο σκορ της μεσογειακής διατροφής- που έδειχνε καλύτερη συμμόρφωση στη διατροφή- συνδέθηκε με 17% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology.’’

 

Πηγές:
‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου