Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, ολοκληρώθηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in». Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από τη Novartis Hellas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από 1-29 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από την έκθεση για τα σοβαρά δερματικά νοσήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και φέρει τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα σοβαρά δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ασθενείς να αποκαλύψουν το δέρμα τους. Κύριο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφίας ήταν η ανάγκη αποστιγματοποίησης των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά, που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ψωρίαση: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ασθενή

Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομά¬ζονται πλάκες, και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο. Το 10-30% των ατόμων αναπτύσσουν αρθρίτιδα, που προ¬καλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Η ψωρίαση επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ασθενών τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά – η επίπτωση μπο¬ρεί να είναι ιδιαίτερα έντονη όταν η νόσος είναι εξαιρετικά εμφανής, όπως όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στα νύχια. Πράγματι, η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών έχει αποδειχτεί ότι είναι παρόμοια με νόσους όπως είναι ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη.

Η ψωρίαση στα νύχια, στα χέρια και στα πόδια προσβάλλει το 10-55% των ανθρώπων με ψωρίαση, συχνά είναι δύ¬σκολο να αντιμετωπιστεί και συνήθως χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση. Νέες θεραπείες είναι σε φάση ερευνών και υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε o κ. Παναγιώτης Κωστάκης, Δερματολόγος-Διευθυντής στο Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" και Ταμίας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας: «Η Ψωρίαση είναι μία νόσος που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό και μη απειλητικό για τη ζωή. Ωστόσο είναι δυσίατο και μπορεί να επιφέρει τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς καθώς συχνά, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση, οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και σε επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται συστηματική θεραπεία, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να μην επιτυγχάνουν πλήρως καθαρό δέρμα ή το αποτέλεσμα να μην έχει μακρά διάρκεια. Νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της ψωρίασης.»

Ο Επικεφαλής του τμήματος Ανοσολογίας, Μεταμόσχευσης και Λοιμώξεων, κ. Γ. Τουσίμης, δήλωσε: «Στόχος της εκστρατείας «Skin to live in - Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δερματικά νοσήματα με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στους ασθενείς. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις καθώς και τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.skintolivein.gr με πολύτιμες συμβουλές και ενημέρωση».

Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν από την κάμερα της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη σε καθημερινές στιγμές μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;