Ο καρκίνος του οισοφάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να διαγνωστεί με φτηνό και απλό τεστ που αποτελείται από σπόγγο και κορδόνι, υποδεικνύουν αποτελέσματα δοκιμής.

Η κάψουλα Cytosponge καταπίνεται και στη συνέχεια ανακαλείται από το στόμα τραβώντας το κορδόνι. Απλώνεται στον οργανισμό για να συλλέξει κύτταρα καθώς εξέρχεται.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 1.000 Βρετανούς ασθενείς φάνηκε καλά ανεκτό, ασφαλές και ακριβές στη διάγνωση του οισοφάγου Barrett.

‘Ενας στους 10 ανθρώπους με τη νόσο εμφανίζει αργότερα καρκίνο του οισοφάγου.

Στoν οισοφάγο Barrett, οξύ ανεβαίνει από το στομάχι με συμπτώματα όπως δυσπεψία και καούρες, καθώς και αλλαγές στα φυσιολογικά κύτταρα των τοιχωμάτων του οισοφάγου.

Παραδοσιακά, οι γιατροί κάνουν διάγνωση και παρακολουθούν τέτοιους ασθενείς για σημάδια καρκίνου χρησιμοποιώντας βιοψία κατά τη διάρκεια ενδοσκόπησης.

Ωστόσο, ερευνητές του Medical Research Council Cancer Unit, στο University of Cambridge, δήλωσαν ότι το Cytosponge θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εξέταση.

Σε αντίθεση με την ενδοσκόπηση, το Cytosponge μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε εγχειρήσεις και δεν απαιτεί νάρκωση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Rebecca Fitzgerald.

Εκτός του ότι είναι λιγότερο παρεμβατικό, το Cytosponge είναι επίσης φτηνότερο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 600 ασθενείς με νόσο Barrett οι οποίοι κατάπιαν το Cytosponge και υποβλήθηκαν σε ενδοσκόπηση. Σχεδόν 500 περισσότεροι άνθρωποι με συμπτώματα όπως παλινδρόμηση και επίμονες καούρες έκαναν τις ίδιες εξετάσεις.
Πολλοί ασθενείς στη δοκιμή δήλωσαν ότι το προτιμούσαν έναντι της ενδοσκόπησης. Περισσότεροι από 9 στους 10 ασθενείς μπόρεσαν να καταπιούν την κάψουλα. Σχεδιάζονται τώρα μεγαλύτερες έρευνες.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο του National Cancer Research Institute στο Λίβερπουλ, την τρέχουσα εβδομάδα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο