Μικρές κοσμητικές τεχνικές όπως οι ενέσεις Botox και τα fillers είναι πολύ ασφαλείς όταν πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες, δήλωσαν ερευνητές.

Μεγάλη αμερικανική έρευνα που εξέτασε 20.000 ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πραγματοποιήθηκαν από δερματολόγους ανακάλυψε λίγες επιπλοκές και καμία σοβαρή.

Βρετανοί ερευνητές, δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’JAMA Dermatology’’, υπογραμμίζουν τη σημασία της κατάλληλης εκπαίδευσης και των ρυθμιστικών κανόνων.

Στην αμερικανική έρευνα, για την οποία ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η πρώτη μεγάλη ανάλυση σε πολλά κέντρα για τον υπολογισμό του ποσοστού αρνητικών αποτελεσμάτων, μόνο 36 μέθοδοι σε 20.399 συνδέονταν με πρόβλημα (ποσοστό 1%).

Οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν συνήθως μικρές, όπως μελανιές, οίδημα ή πιο σκοτεινό χρώμα δέρματος και αποκαταστάθηκαν μόνες τους, χωρίς επιπλέον αγωγή.

Το ποσοστό αρνητικών συνεπειών για τα fillers ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με αυτό του laser ή του Botox, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο επειδή η τεχνική είναι πιο παρεμβατική.

Ο ερευνητής, καθηγητής Murad Alam, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, υπέδειξε ότι μικρές αγωγές μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια συνδυαστικά, για σημαντική επίδραση και με πολύ λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με μεγαλύτερες κοσμητικές εγχειρήσεις.

 

Πηγές:
‘’JAMA Dermatology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε [εγκύκλιος υπουργείου Υγείας]
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου