Νέα έρευνα παρέχει βαθύτερη κατανόηση για τον τρόπο που η αγάπη και η συμπόνια μπορούν να προκαλέσουν επιθετικότητα στους ανθρώπους.

Έρευνα 2 πανεπιστημίων στο Buffalo ανακάλυψε ότι σε καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι νοιάζονται πολύ για κάποιον παρακινούνται να τον ωφελήσουν αλλά αν κάποιος μπει ανάμεσα μπορεί να βρουν τρόπο να βλάψουν τον τρίτο.

Η αντίδραση δεν οφείλεται στο ότι ο τρίτος έκανε κάτι λάθος.

Αναφέρθηκε, ότι 2 νευροορμόνες φαίνεται να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην παράλογη αντίδραση. Πρόκειται για χημικές ουσίες που δρουν ως ορμόνες στο αίμα και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

Ο Michael J. Poulin, δήλωσε ότι η οκυτοκίνη και η βασοπρεσίνη φαίνεται να χρησιμεύουν στη λειτουργία των αυξημένων ‘’συμπεριφορών προσέγγισης’’. Οι άνθρωποι προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο για πολλούς λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η επιθετικότητα.

Φαίνεται επομένως λογικό ότι αν η συμπόνια συνδέεται με τη δράση των συγκεκριμένων ορμονών και οι συγκεκριμένες ορμόνες συνδέονται με συμπεριφορές κοινωνικής προσέγγισης θα μπορούσαν να θεωρούνται μέρος της σχέσης μεταξύ της συμπόνιας και της επιθετικότητας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Personality and Social Psychology Bulletin.’’

 

Πηγές:
‘’Personality and Social Psychology Bulletin.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα