Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών μειώνει την ανάγκη για νικοτίνη και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η Dr Sharon Rabinovitz Shenkar, του University of Haifa's school of criminology, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά σε συμπλήρωμα μειώνουν σημαντικά το κάπνισμα.

Το κάπνισμα- εκτός των άλλων- περιορίζει και τα επίπεδα των αναγκαίων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα των ωμέγα-3 λιπαρών.
Η έρευνα περιέλαβε 48 καπνιστές, ηλικίας 18 έως 45 ετών, που κάπνιζαν τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα τον προηγούμενο χρόνο και 14 τσιγάρα την ημέρα κατά μέσον όρο. Είχαν μέτρια εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 29 και η μέση ηλικία που άρχισαν να καπνίζουν ήταν κάτω των 18 ετών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια έλαβε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών και η άλλη έλαβε placebo.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν 5 χάπια την ημέρα για 30 ημέρες και ανέφεραν τη λήψη άνω του 94% των χαπιών. Δεν τους ζητήθηκε να διακόψουν το κάπνισμα.

Τα επίπεδα ανάγκης για νικοτίνη και κατανάλωσης μετρήθηκαν στην έναρξη της έρευνας, ένα μήνα αργότερα και μετά από 60 ημέρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ενώ δεν φάνηκε διαφορά μεταξύ τω ομάδων στην έναρξη της έρευνας, μετά από 30 ημέρες οι καπνιστές που είχαν λάβει ωμέγα-3 μείωσαν τα τσιγάρα κατά 2 την ημέρα, ακόμα και αν δεν τους είχε ζητηθεί να αλλάξουν τις συνήθειές τους.
Μετά από ακόμα 30 ημέρες μη λήψης συμπληρωμάτων η ανάγκη για τσιγάρο αυξήθηκε ελαφρώς αλλά παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το αρχικό επίπεδο.

Η ανάγκη για τσιγάρο δεν επέστρεψε στο αρχικό επίπεδο ακόμα και ένα μήνα μετά τη διακοπή λήψης του συμπληρώματος.
Η ομάδα που έλαβε το placebo δεν είχε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα επιθυμίας για τσιγάρο κατά τη διάρκεια των 60 ημερών.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία