Γονείς που προσαρμόζουν τη φωνή τους ενώ επικοινωνούν με τα μωρά τους μπορεί ενδεχομένως να δουν τις προσπάθειές τους να έχουν αποτέλεσμα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Infant Behavior and Development'' υποδεικνύει ότι τα μωρά μπορούν καλύτερα να ανακαλούν θετικές αναμνήσεις σε σύγκριση με τις αρνητικές.

O ερευνητής Ross Flom, του Brigham Young University, δήλωσε ότι όταν οι άνθρωποι μελετούν τη μνήμη στα μωρά μελετούν διαφορές στο συναίσθημα και ότι η ερευνητική του ομάδα είναι η πρώτη που μελετά πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη.
Οι ερευνητές έδειξαν ίσε μωρά 5 μηνών ένα γεωμετρικό σχέδιο αμέσως μετά την έκθεσή τους σε χαρούμενη ουδέτερη ή θυμωμένη φωνή. Η φωνή προερχόταν από έναν άνθρωπο που εμφανιζόταν σε μια οθόνη την οποία κοιτούσαν τα μωρά.

Σε δυο χωριστές δοκιμές, οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη των μωρών δείχνοντάς τους 2 γεωμετρικά σχήματα δίπλα- δίπλα. Ένα καινούργιο και το αρχικό της έρευνας.

Επειδή τα μωρά ηλικίας 5 μηνών δεν μπορούν να μιλήσουν, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση των ματιών τους και για πόσο διάστημα κοιτούσαν τα μωρά τις φωτογραφίες για να αναλύσουν τις αντιδράσεις τους.

Μετά την παρακολούθηση των αντιδράσεων των μωρών στη νέα και στην προηγούμενη φωτογραφία οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αναμνήσεις τους δεν βελτιώθηκαν όταν το σχήμα είχε συνδεθεί με αρνητική φωνή.

Ωστόσο, τα μωρά ήταν σημαντικά καλύτερα στην ανάκληση των σχημάτων που συνδέονταν με θετικές φωνές.

Ο Flom πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η θετική διάθεση οξύνει το σύστημα προσοχής και εγρήγορσης των μωρών. Πρόσθεσε ότι έτσι αυξάνεται και η ικανότητά τους να επεξεργάζονται και ενδεχομένως να θυμούνται ένα γεωμετρικό σχέδιο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας