Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα τεστ αναπνοής θα μπορούσε να εντοπίσει τα αρχικά σημάδια του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Η ακετόνη, χημική ουσία στην αναπνοή, συνδέεται με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες- κετόνες- στο αίμα, που συσσωρεύονται όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι χαμηλά, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Gus Hancock, του University of Oxford, στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι τρέχουσες εξετάσεις για τον διαβήτη απαιτούν τεστ αίματος που μπορεί να είναι τραυματικό για τα παιδιά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αναπνοής από 113 παιδιά και εφήβους.

Τα αποτελέσματα συνέδεσαν το αυξημένο επίπεδο της ακετόνης στην αναπνοή με αυξημένα επίπεδα βλαβερών κετονών στο αίμα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη διαγνωστικής συσκευής για τον εντοπισμό παιδιών με διαβήτη πριν την εμφάνιση της διαβητικής κετοξέωσης.

Η κετοξέωση συμβαίνει όταν σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης δείχνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη για ενέργεια και αρχίζει να διασπά λιπαρά οξέα.

Οργανικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες είναι το υποπροϊόν της διάσπασης των λιπαρών οξέων και αν παραμείνουν χωρίς έλεγχο μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν τον οργανισμό να γίνει όξινος.

Η ακετόνη, που είναι η πιο απλή κετόνη, είναι ένα από τα υποπροϊόντα που παράγονται στην ανάπτυξη της κετοξέωσης και συνήθως αποβάλλεται με την αναπνοή.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο