Τρεις δεκαετίες περίπου μετά την ανακάλυψη του ιού HIV, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στην ασθένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 καταγράφηκαν πολλές χιλιάδες νέες περιπτώσεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό, φτάνοντας συνολικά τις 137.000. Αυτό ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη χθες στην Κοπεγχάγη.

Σχεδόν 80.000 από αυτές τις νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Ρωσία, το μεγαλύτερό τους μέρος στην πλευρά της Ασίας.

Παρά τις προσπάθειες για την πρόληψη δεν υποχώρησε ο αριθμός των προσβολών από τον ιό, αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και των Έλεγχο των ασθενειών (ΕCDC).

Έτσι η Ευρώπη δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει για μείωση μέχρι το 2015 της ταχύτητας διάδοσης του HIV. To μικρότερο ποσοστό των νέων προσβολών παρατηρείται στις ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Η αναλογία εκεί κυμαίνεται σε 5,7 ανά 100.000 κατοίκους. Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και με τη Ρωσία, ο αριθμός των μολύνσεων αντιστοιχεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ήπειρο σε 15,7.

Η προσβολή από τον ΗΙV εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρώπη ένα μεγάλο πρόβλημα, αναφέρεται στην έκθεση. Πάντως αναφορικά με την μετάδοση της ασθένειας παρατηρούνται όπως και στην περίπτωση της μόλυνσης, γεωγραφικές διαφορές.
Η μετάδοση του HIV αφορά κυρίως τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο η μετάδοση μεταξύ ανδρών παίζει σημαντικό ρόλο. Στην ανατολική Ευρώπη, η μόλυνση προέρχεται κυρίως από τη χρήση ναρκωτικών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ, πεθαίνουν ετησίως από HIV 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συνολικά έχουν μολυνθεί από τον ιό 35 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος των Η.Ε κατά του HIV (UNAIDS), τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 19 Νοεμβρίου. Ο ιός θα μπορούσε θεωρητικά να νικηθεί στα επόμενα 15 χρόνια αν τα κράτη λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα, υλοποιώντας προγράμματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων για τον περιορισμό του HIV.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management