Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα νέο φάρμακο, το Alirocumab, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL σε αυτά ενός μωρού.

Το Alirocumab θεωρείται το τελευταίο όπλο έναντι των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από έρευνα σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς η οποία ανακάλυψε ότι απομακρύνει επικίνδυνα λιπίδια στο αίμα σε περισσότερο από το ένα τρίτο ασθενών που λαμβάνουν στατίνες.

Ο ερευνητής, καθηγητής Kausik Ray δήλωσε ότι περίπου το 40% των ανθρώπων που το έλαβαν εμφάνισαν μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL σε αυτά ενός μωρού. Το φάρμακο περιγράφεται ως φάρμακο Pac-Man, επειδή ‘’καταπίνει’’ μια πρωτεΐνη και επιτρέπει στον οργανισμό να απελευθερωθεί από την κακή χοληστερόλη.

Από τους 2.338 ασθενείς που έλαβαν μέρος στη δοκιμή, 788 έλαβαν placebo και 1.550 έλαβαν Alirocumab και μια στατίνη. Από τους 1550, 562 εμφάνισαν μείωση της χοληστερόλης LDL σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά ενός μωρού, σε διάστημα ενός έτους.
Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη LDL μέχρι 50% και το συγκεκριμένο φάρμακο τη μείωσε κατά επιπλέον 50%.

Ο καθηγητής Ray, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που παρατηρήθηκε από τότε που κυκλοφόρησαν οι στατίνες και ότι αν και είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ο κίνδυνος δεν καταργείται.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας