Νέα έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας του χρωμοσώματος Y στα αιμοσφαίρια, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνιση καρκίνου στους άντρες.

Ο ερευνητής Lars Forsberg, του Uppsala University, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα μελέτησε αν υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής- ή κλινικοί παράγοντες- που μπορεί να συνδέονται με απώλεια του χρωμοσώματος Υ.

Από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων που μελετήθηκαν, όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το αλκοόλ και το κάπνισμα, ανακάλυψαν ότι η απώλεια του χρωμοσώματος Y σε μέρος των αιμοσφαιρίων ήταν πιο συχνή στους καπνιστές παρά στους μη καπνιστές.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας του χρωμοσώματος Y ήταν ανάλογη με την ποσότητα, δηλαδή η απώλεια του χρωμοσώματος Y ήταν πιο συνήθης σε όσους κάπνιζαν πολύ σε σχέση με όσους κάπνιζαν σε μέτρια επίπεδα.

Επιπλέον, η σχέση ίσχυε μόνο για άντρες καπνιστές. Άντρες που κάπνιζαν στο παρελθόν αλλά διέκοψαν είχαν την ίδια συχνότητα κυττάρων με απώλεια του χρωμοσώματος Y που είχαν άντρες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια του χρωμοσώματος Y και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Ανακάλυψαν ότι η συχνότητα των κυττάρων με απώλεια του χρωμοσώματος Υ δεν διέφερε στους μη καπνιστές σε σύγκριση με άντρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να πείσει καπνιστές να διακόψουν.

H έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Science’’.

 

Πηγές:
‘’Science’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα